Leshely nézőben

Olykor azért vannak már szebb idők, melegedik a hőmérséklet is, ugyanakkor az esetek többségében még vannak esőzések, szeles napok. Mondják a hideg front új récéket hoz. Egy ideje tervezem már hogy jó lenne leseket telepíteni azokra a helyekre, ahová szívesen bejár a sokféle réce, liba, egyéb vízimadár, ahol mindig lehet valamit fotózni, ahová esős időben is belehet ülni. Idén szeretnék sokkal több időt szentelni a környező mocsárvilág felderítésének, megpróbálni megfotózni az itt élő fajokat minél szebb minőségben. Minden fajról összegyűjteni egy álló portrét és egy szép röpképet. Javarészt ízig-vérig récelest tervezek, ami elé kiszórva a csaliréce sort szépen becsalható a sokféle faj hívással, amiből 5-600mm-en megfotózhatók a félősebb fajok is. A legtöbb jó hely elég közel esik, sok rejtett kis öböl, kisebb-nagyobb holtág. Persze kell majd les a távolabbi részekre is, hiszen vannak fajok amelyek máshol fordulnak elő inkább, de a récék java jobban preferálja a közelebb eső mocsárvidéket. Sokat figyeltem az elmult években a vonuló récefajokat, vadlibákat, így van már képem arról mit, mikor és hol érdemes keresni. Érdemes sietnem, hiszen a kanadai lúd és nyári lúd csapatok is elkezdtek már visszafelé vonulni, telnek a mocsarak libával! Egyenlőre még csak kisebb foltokban mozognak, de erre is lehet már tervezni. Főleg a röpképekre tervezem tájolni a leseket, tehát a nap és a szél is a hátam mögül jön.

A madárfajok ugyanis a széllel szemben ereszkednek, repülnek mindig. Jó az oldalszél is, de jobb a hátszél. Ugyanakkor az öböl elhelyezkedése, a táplálékbőség, védettség is fontos, ilyen esetben viszont a récék hajlamosak “rossz széllel” is beszállni, beugrani az öbölbe, hiszen onnan tudnak csak bejutni. Ilyen helyem is van, pláne ahol van egy tisztás a ritkás nádas közepén. A nap állása itt fontosabb, hiszen nem mindegy mennyi fény van a madáron, és hogy néz ki az képen. Meglehet hogy ISO400-on 1/1000 vagy akár magasabb zársebesség is lehet a madáron F6.3-8as rekesz mellett ha direkt fény éri. Röpképezéshez kell legalább 1/500as zársebesség, de jobb ha ez minél magasabb. Viszont ha van fény nem kell magasra emelni az érzékenységet. Én sokszor kint vagyok terepen rossz időben is, amikor felhős az ég, olykor csepereg is, fúj az erős szél. Például vonuló sirályfajokra is az ilyen idő a tökéletes. Ilyen esetben az kezdő érzékenység mindig ISO3200, de megesik hogy ISO6400. Ez kell ahhoz hogy gyenge fényviszonyok mellett is legyen legalább 1/500as sebesség akár telekonverterrel is.

Mindemellett kell hogy legyen elég fedezék. A nádas borította szakaszokon könnyű, hiszen a desert ghillie ruha vagy a nádmintás álcaruha ide bőven elég. Szeretem használni a ghillie-t, megtűzdelem száraz náddal, apró gallyakkal és mintha ott sem lennék. A nagytelére is van ghillie álca, kevert barna terepszín álcaháló az alapja, erre kerül a homokszín és barna színű madzag vagy fonal. A leseimhez is ezt az álcahálót használom, a kevert barna színűt. Ezt kiegészítve gallyakkal, lombokkal, náddal tökéletes álcát biztosít. A lesek olyan helyre vannak tervezve ahol szélvédett a partszakasz és az öböl nagyrésze is, tehát szeles napokon is esély van rá hogy fotózzak ott fajokat. Az esővédelemre a tófólia vagy a sátorlap kiváló anyag. Nemrég átalakítottam a lessátramat is, ezt is szeretném kitelepíteni lesnek. A lessátor maga egy kétszemélyes, kevert zöld digitterep mintás túrasátor, álcahálóval fedett széles lőlyukkal. Két fotós kényelmesen elfér benne, egy személynek pedig széles látószöget biztosít. Kiváló les ez, könnyű, kicsi, de mégis kényelmes és pillanatok alatt összedobható. Ezt olyan helyre kéne kitenni ahol tényleg mindig vannak fajok, ahová érdemes vendéget is vinni is, ahol az eredmény mindig biztos. Néhány werk fotó a közelebbi leshelyekről, ahol mindig van réce. Ennél több jó hely is van, párat mutatok csak. Végül néhány madárfotó, az utolsó két túra során készültek. 

canadensis-24 hattyu

canadensis-23 canadensis-22

vorosbegy-16 greylag-7canadensis-bif-3szurke-gem

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: