2016 – év végi zárójelentés

Seeeeeeeeeeeejjjhó Emberek!!! Hát ezer éve nem írtam ide már megint, majdnem le is halt a blog szépen. Vázlatokat írogattam, de posztolni, kiegészíteni nem maradt idő, aztán meg elfelejtődött. Utolsó bejegyzés júniusban volt, de mentségemre legyen szólva, nagyon sok dolgom volt. Többek között a legfontosabb: megszületett a kisfiam augusztus 23.-án, ő lett Barnabás [ Barney ].

_k1o6818

Szóval mostmár hárman vagyunk, plusz a rengeteg hüllő (az ő számuk folyton bővül magunkat ismerve) és két nyúl. A baba mellett sokáig kevés idő jutott a fotózásra, de manapság már igyekszem kint lenni mindig, amikor csak tudok. Node lássuk, mi történt még 2016-ban.

Utaztunk sokat. Végre volt időnk rengeteg, kitudtuk használni a kocsit és eljutni vele sok helyre. Az első nagy út a Skót túra volt, amelyről részletesen beszámoltam itt. Hozzávetőlegesen 2000 km-t vezettünk, kb. 14 órába tellett pár kisebb megállással. Skócia gyönyörű. Azok a hegyek… mindenhol patak, tó, sziklafal, meredek szirtek, tengerpartok, rengeteg vad és madár mindenütt. A természetfotósok egyik paradicsoma a Földön. Viszont tud szeszélyes is lenni az idő ott eléggé a téli kora tavaszi időszakban. Sokszor vannak heves szelek, jeges, csapadékos idő. Például most karácsony tájékán is volt egy 94 km/órás hurrikán arra felé, pár napig erősen szeles lehetett a vidék. Nade amikor nincs szél és eső, akkor a táj gyönyörű. Sajnos nekünk sem volt minden napunk napsütéses márciusban, ezért sok képem csak futtában, szinte a kocsiból kiugorva, kézből magas ISO-val készült. Fő célunk Loch Ness volt, így a tó melletti kikötővárosban szálltunk meg, Inverness-ben. A szállás olcsó volt, a kaja olcsó és sok és finom. Loch Ness hosszú tó, keresztben elmetszi Skóciát. A tó körül hófödte hegyek, híres csúcsok vannak, mint például Ben Nevis, a Brit sziget legmagasabb pontja. Innen mentünk fel Dunnet Head-hez, a brit sziget legészakibb pontjához. Van ott néhány óriási partfal, ahol ezernyi tengeri madár fészkel. Ez volt a második célunk. A harmadik célunk eredetileg Isle of Man szigete lett volna, ahol a Anglia egyik legnagyobb szirti és réti sas állománya fészkel. Nagy álmom vált volna valóra a szigeten kialakított leshelyekből sast fotózni, fészkelőhelyén megfigyelni ezeket az óriási madarakat, de sajnos ez fok védett terület és mi a szezon előtt mentünk. Szezonban belehet menni, akár a lesekbe akár szabadon, kocsival bóklászva a szigeten, szezonon kívül viszont tilos zavarni a területet. Ígyhát a nyugati parton jöttünk haza, tervünk az volt hogy látjuk Skócia nagy hegyeit közelről és tudok majd szép tájfotókat lőni, de… szinte végig esett az eső utunk során hazafelé. Szóval van miért még visszamenni Skóciába, ezernyi klassz téma van még ott nekem. Csak legyen szép idő.

A második túra Horsey Gap volt, a keleti part The Wash nevű öblében fekvő hosszú part. A szürke fókák kedvelt pihenőterülete ez. Nem mindennapi vadfotózás volt ez, vad fókákat és kicsinyeiket látni, fotózni szinte testközelből. Ehhez a fajhoz nem kell nagy tele, egy 200-300mm-es fix vagy zoom tele bőven elég akár portréhoz is. Gyerekes családnak, baráttal, barátnővel elsőrangú hely, kötelező túra!

És akkor jött Zante (Zakynthos) szigete. Májusan mentünk, a túristaszezon elején. Tájfotózni, túrázni, bejárni a szigetet elsőrangú szezon a tavaszi, tavasz végi szezon, mert egyedül vagy az utakon szinte. Ott állsz meg ahol akarsz, onnan készítesz képet ahonnan jól esik. Így is lett. A sziget gyönyörű, sziklás partszakaszok, azúrkék tenger, kristálytiszta víz. Aki családdal megy ide vagy baráttal, barátnővel, és szeret madarakat fotózni annak ajánlom rakja be a táskába a telét is. Én főleg tájfotós szettet vittem, biztonságinak raktam csak be a 75-300as zoomot, a fix nagytelék itthon maradtak. Sajnos. Pedig nem egy endemikus faj él itt, és sok helyen egész tucatnyi van például a vörösfejű gébicsből. Sajnos a 300mm finoman szólva is rövidnek bizonyult, de azért egykét távoli dok fotó lett a fajról. Hanem a táj az gyönyörű. Akinek van extra széles látószögű obija az feltétlenül vigye magával. Kelleni fog. Akinek nincs az tegye be a karbonállványt, manuál mód és panoráma!

teknos-2_k1o5963 _k1o4779 _k1o4769_2 _k1o4753_2 shipwreck

Áprilisban volt még egy nagy túra, a Rutland water. Halászsas megfigyelés. Azért csak megfigyelés mert a halászsasokra itt megfigyelő lesek vannak kiállítva jóóóóó messze a fészektől. Az 500mm + 2x TC adta nagyítás is csak távoli dokfotókhoz elég. Ugyanakkor van itt nem messze egy fizetős les is, a közeli pisztrángfarmokon, ahonnan testközelből fotózható a vadászó halászsas, vörös kánya, szürke gém és egyéb halevő ragadozó. Azt most nem kértük, mi csak megfigyelni jöttünk. Majd egyszer…

Felszerelés ügyileg bővült és csökkent is a szett. Beszereztem egy új állványt, egy Neewer karbon állványt, ami iszonyatkönnyű (1,5 kg), mégis magas (165cm), két középrész jár hozzá, egy rövid (amivel földig ültethető) és egy hosszú (tájfotózni). A tagok persze külön mozgathatóak, 180 fokban dőlthetőek. 12kg teherbírású az állvány és a hozzá járó gömbfej is. Az egész állvány kicsi, könnyű, utazásokhoz tökéletes, mégis megtart egy 5-6-800mm-es telét simán.

A nyáron elhatároztam hogy ezentúl többet használom a tájfotós szettet és ezentúl többet járok ki nagylátószöggel is helyekre. Éppen ezért vettem egy Sigma 12-24mm-es zoomot ami egy legendás tájfotós lencse, vettem hozzá szűrőket, csináltam hozzá szűrőtartót. Közben eladtam 3 obit is, a 24, a 28 és az 50mm-es fixet. A Pentacon 50/1.8 helyett van egy Zeiss Pancolar 50/1.8as zebra azóta. A 75-300mm-es Canon zoom, és a régi nagy Induro At313 állvány eladása is tervbe van véve a 9 kiló teherbírású videófejjel együtt. Mostanság gondolkodom az 1D mark III leváltásán is. Többféle gép kivan nézve helyette, de még tesztelni kell őket mielőtt döntenék. Imádom az 1D3ast, viszont egy kicsit nagyobb felbontás, meg úgy dupla akkora megapixel szám jól jönne. Meg olykor a videjó. És ha már videjó…eladtuk a régi akciókamerát, vettünk helyette egy jobbat, aminek a felbontása is szebb és gyorsabb és wáááóóóóó.

És akkor eltelt a nyár, és megszületett ez a csöppség.

CAMERA

Aki bár még felülni sem tud, ahhoz túl fiatal, de már is hiperaktív és tudat alatt már alig várja, hogy egy nap cipelhesse mellettem a pótgépet a rövidebb telével és együtt cserkeljük be a mocsárvidék rejtett öbleiben pihenő, fészkelő récéket, libákat és egyéb vizimadarakat.

És hogy mik az idei tervek? Utazni még. Sokat. És fotózni, látni tájakat, bejárni Angliát, eljutni Wales-be, ujra Skóciába és hazalátogatni párszor Magyarországra. És ha már mocsár mellett lakik az ember, megfotózni az összes réce és lúdfajt szépen, az összes vizimadarat szépen, a mocsári énekeseket, poszátákat, cinkéket, stb. Jelenleg itt vannak a téli vonuló fajok, a bukó, a kerceréce és a sok egyéb színes faj addig kell rájuk kiülni. Épp ezért szereztem most be új csalikacsákat és építek úszólest. A szarvasokkal is vannak terveim, szeretnék több habitus fotót, amolyan szarvas a tájban féléket, egy kicsit nagyobb látószöggel megmutatni a szarvasos területet. Ugyanakkor szeretném megportrézni az összes bikát. Az utóbbi szezonra hatalmas bikák jöttek megint össze, egykét agancs most is veri a 12-15 kilót simán. És jó lenne idén több rókát és ragadozómadarat fotózni, felfedezni a baglyosabb erdőket a Trent-folyó túloldalán. Szóval van terv idénre is bőven.

Késve bár de törve nem, mindenkinek boldog új évet és fényekben fotókban gazdag szezont kívánok! Tartsátok sárosan a bakancsot 2017-ben is!!! ;)

bull-600mm-buek

Reklámok

2 hozzászólás to “2016 – év végi zárójelentés”

  1. Kis Ildikó Says:

    Köszönöm ,hogy vezeted ezt a blogot és remélem teszel fel több képet az unokámról!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: