Canadensis

Ez a rövid bejegyzés most Anglia egyik leggyakoribb fészkelő lúdfajáról fog szólni. Az amerikaiak egyik kedvenc vadmadaráról, ami ezerszám érkezik vándorlása során a vizekre, learatott tarlóra, legelőkre. Fekete-fehér tollruhájáról messziről észrevenni, mással alig összetéveszthető madárfaj. Otthon van a tóval rendelkező nagyobb parkokban is, de igazán nagy populációja a mocsárvidékeken van. Ő a kanadai lúd.

canadensis 16

Angliában fészkelő állományát 62 ezer párra teszik, de az itt telelő állomány becslések szerint olykor eléri a 160 ezer madarat is. Mindenhol ott van, igazi parkmadár, vadmadár egy testben. Vonulása, húzása idején rengeteg van belőle a környék mocsaraiban is. Vadászidényét két területre osztják, akárcsak a récékét. Vadásszák learatott tarlókon, búza, árpa, kukoricamezőkön és vadásszák vízpartokon is.

IMG_8262e canadensis 6

Szerencsére teleobjektívvel az év minden napját lőhető, ugyanakkor mint minden állat és madárfajnál, a kanadai lúdnál is vannak olyan hónapok, amikor “főszezon” van. Tapasztalataim szerint a környező mocsarak leginkább márciustól telnek meg igazán ludakkal és október tájékán ürülnek ki. Március tájéka igazi röpképes szezon.

canadensis

Megtelik az ég vonuló ludakkal, össze-vissza repdesnek a területen a folyó innenső és az azon túli területek között, a folyón is nagy csapatokban úsznak, a mocsár öbleiben is hol egymást kergetik, hol pedig csipegetik a vízparti növényzetet. Libaszótól hangos a vidék.

canadensis BIF 10

Különösen szép dolog ez a hajnali, esti húzások idején, amikor – tereptől, távolságtól és lencsétől függően – szemezgethetünk az egyes madár és a csapat röpkép közül a napkelte, naplemente fényei mellett. Aki vadászott már lúdra, az tudja milyen szép látvány ez, milyen hangulata, érzésvilága van a hajnali és esti lúdlesnek.

img_9959fb

Egyik legkönnyebben fotózható faj a környéken, lévén igazi parkmadár, ennélfogva etetik, elég csak leguggolni a partra már közeledik a banda. Persze az igazi mocsárvidékeken közel sem ilyen kezes, a vad példányok azért tartják a távolságot.

canadensis 3

canadensis 15

Ugyanakkor sokszor láttam már különféle hibrideket, tehát nagyon is könnyen párzik más fajokkal. Legutóbb ez a kapucsínó liba került elém az idei első érkező csapatokkal. Kanadai x nyári lúd hibrid.

canadensis 10

A “libázós” felszerelés

Mint már említettem, nagyon sokszor közelről lehet őket fotózni így a 300mm-es objektív az esetek többségében elég. Röpképezéshez a 300mm szintén tökéletes, ugyanakkor sokszor olyan helyen vannak, ahová kellhet a nagyobb obi. A képek közül az oldal röpcsi és a nyári ludas csoportkép készült 300mm-en, a többi 500, 600 illetve 1000mm. Nem túl gyors madár, így nem kell hozzá a legerősebb gép, de azért egy 5-6kép/mp-es sorozatú váz legalább ajánlott a lúd röpképekhez, akciófotózáshoz. Tavasszal az érkező csapatok elég sokat veszekednek, kergetik egymást, verekednek a vizen, és folyton röpdösnek a terület fölött. Kiváló téma tehát a röpkép fotózás megtanulásához is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: